Matthijs Angenent tewerkgesteld

Matthijs is op 22 december 1919 in Zevenhoven geboren als zoon van Maarten Johannes Angenent (1891-1976) en Hadrina Fokker (1894-1976). Matthijs overleed op 23-jarige leeftijd op 22 juni 1943 in Marl, vlakbij Recklinghausen in Duitsland.

Tot dit onderzoek had ik helaas nog nooit over Matthijs gehoord terwijl het toch een broer van mijn tante Mien Angenent – Angenent is. Overigens heb ik verder weinig gegevens over Matthijs gevonden en ik hoop dat de lezer mij verder kan helpen. Zie Wie, Wat, Waar bij onderzoek 4.

Matthijs is begraven op het Nederlandse ereveld te Düsseldorf-Oberblik, Vak/rij/nummer A 4 23.

In het Nationaal Archief is een brief te vinden vermoedelijk van de burgemeester van Zevenhoven die om informatie vraagt aan vermoedelijk de ouders van Matthijs:

“Is u bekend onder welke omstandigheden betrokkene (Matthijs) naar Duitsland is vertrokken (gedwongen, vrijwillig, enz.) en is U zijn politieke betrouwbaarheid bekend?”

Indien nodig, gaarne advies van politieautoriteiten ter plaatse.

Het antwoord: Werd gedwongen om in Duitsland te gaan werken. Was zeker betrouwbaar te achten. Ligt begraven in Recklinghausen.

Matthijs was dus geen militair maar is op 13 juni 1942 tewerkgesteld in Duitsland en door een bombardement een jaar later op 22 juni 1943 om het leven gekomen.