Hendricus Angenent, soldaat bij de V.O.C.

VOC soldaat

Hendricus Aengenent

Hendricus heb ik nog niet kunnen koppelen aan onze stamboom. Zijn dienstjaren bij de VOC zijn echter wel bekend. Daarom leek het mij toch leuk om te vermelden.

Hendricus werkte voor kamer Delft. Hij vertrok een paar jaar eerder dan Albertus in 1762 met het gehuurde schip Overschie naar Batavia. Hendricus had het iets beter dan Albertus, hij was soldaat en ging een aantal jaren dienen in Batavia in kasteel Batavia.

Een soldaat hoefde meestal niet zoveel op het schip te doen. Voor hem was de reis dan ook meer een overtocht dan werken. In april 1773 kwam Hendricus aan in de haven van Batavia. Hij zou er vier en een half jaar lang dienst doen. In november 1767 ging Hendricus met het schip Ritthem, ook van kamer Delft, weer op huis aan waar hij in juni 1768 aankwam.

Onderzoek perikelen

[In december 2021 wees Sjef van Veldhoven, een collega genealoog, mij op de juiste naam van het dorp waar Hendricus vandaan kwam.] Op de grootboekpagina van de Inventaris van het archief van de VOC vinden we de plaatsnaam van Hendricus. Eerst veronderstelde ik dat er Kerkendonk stond, vermoedelijk gelegen in Nederland of België. Ik kon de naam niet achterhalen. Sjef tipte mij dat het Kervendonk moest zijn, gelegen bij Kevelaer in Duitsland.

Hendricus Angenent, van Kervendonk, soldaat.

Overigens schrijft hij zijn eigen naam anders bij het ondertekenen van ontvangen soldij.

Hendrik Aengenet

Gebruik gemaakt van o.a. de volgende websites: Geschiedenis Magazine, Open Archieven, VOC-site, scriptie Zuid-Nederlanders in dienst van de VOC.

Met dank aan Sven Angenent voor geleverde informatie en aan Sjef van Veldhoven voor de correctie Kervendonk.